Balın Faydaları Nelerdir?
Bal zengin bir kimyasal içeriğe sahiptir. Yapısında doğal olarak çeşitli proteinler, aminoasitler, çeşitli vitaminler: B vitaminleri, C vitamini, niasin, pantotenik asit, riboflavin, çeşitli mineraller: Kalsiyum(Ca), Bakır(Cu), Demir(Fe), Magnezyum(Mn), Fosfor(P), Çinko(Zn) bulunur. Ayrıca fenolik bileşikler, antibiyotik fonksiyonu gören inhibin ve mikro nutrientler (az bulunan besin maddeleri) bulunmaktadır. Arılar 1 kg bal için 120-150 bin hektar boyunca yük taşırlar. 50 bin kilometre uçarlar ki, bu dünyanın çevresini 1,25 defa dolaşmak demektir.
Yaşamın her döneminde beslenme, bakım ve tedavi amaçlı kullanım alanı bulabileceğiniz çiçek balı, yüksek karbonhidrat içeren, enerji veren, içeriğindeki fenolik bileşikler, vitaminler, mineraller ve diğer önemli etken maddeler sayesinde son derece özel, besleyici, sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
Ballar arıların topladığı değişik bitki kaynaklarına göre farklı aroma, tat, görünüm, yoğunluk ve kristalize yapıya sahip olabillir. Aynı şekilde ballarda akıcılık kimyasal bileşimi, rutubet, enzimler, vitaminler, şekerler, asitler, kolloidal maddeler ve bileşimi bilinmeyen maddeler bakımından değişiklik gösterebilir.
Balın rengini, şeker dengesini ve tadındaki farklılığı tamamen toplanan nektarlardan sağlamaktadır. Çiçeklerdeki aromalı uçucu yağ sayesinde her bal içerisindeki çiçeklere göre kendine has bir kokuya sahip olur.
Aksubal, Türk Gıda Kodeksinin (TGK) 2020/7 sayılı Bal Tebliğinde yer alan İletkenlik, prolin, früktoz, glukoz, sakkaroz, diastaz sayısı, HMF esaslarına uygun olarak kavanozlanmaktadır.